Wat is Augmented Reality?

authorpic
Wat is Augmented Reality?
Sinds de explosie van Pokémon Go in 2016, lijken veel bedrijven op de bandwagon van Augmented Reality, bekend als AR, te springen. Maar wat is AR nu precies en waarom zouden we er aandacht aan moeten besteden?

Als iemand van jullie op de hoogte is van het algemene uitgangspunt van Pokémon Go, zou je een idee moeten hebben van wat AR is. Herinnert u zich die kleine Pokémon die uit uw huiskamer of uit uw straat springen? Dat is AR in actie. Augmented Reality is de echte wereld met computergegenereerde beelden of video's erbovenop. Het is een interactieve ervaring, waarbij de objecten die in de echte wereld bestaan, worden "aangevuld" met extra informatie en afbeeldingen.

Heb je Iron Man gezien? Die technologie in zijn helm die hij 'Head up display' noemt, is augmented reality. Tegenwoordig wordt een head up display commercieel gebruikt in auto's en toont het gegevens op een transparant scherm. Het kan de bestuurder direct op de voorruit aanwijzingen en snelheidsbeperkingen tonen zonder dat hij naar beneden hoeft te kijken voor zijn telefoon.

Hoe werkt AR?

Augmented Reality werkt door de echte wereld vast te leggen met een camera en virtuele afbeeldingen of informatie op uw scherm te integreren. AR kan worden uitgevoerd via smartphones of tablets, eigenlijk alles met een camera.

De manier om dit te doen is door middel van een van de volgende drie technologieën: Simultaneous Localisation and Mapping (SLAM), GPS en visuele markers. SLAM werkt door sensoren te lokaliseren op hun locatie en de onbekende omgeving in kaart te brengen. Dit is de meest nauwkeurige methode voor AR-integratie. Visuele markers gebruiken de camera om dingen zoals QR-codes of natuurlijke markers te identificeren, waarna de informatie van de marker in de echte wereld wordt weergegeven. En GPS is locatiegebaseerd, waarbij de augmented visuals worden gecreëerd door gegevens van de locatie.
Wat is het verschil tussen AR en VR?
Het verschil tussen AR en VR is vrij rechttoe rechtaan. Waar Augmented Reality de echte wereld gebruikt en eraan toevoegt, creëert Virtual Reality een hele nieuwe wereld binnen de lenzen en blokkeert het de echte wereld. Augmented reality maakt gebruik van camera's, terwijl VR werkt met een volledige onderdompeling via virtual reality headsets.

Waarvoor kan AR worden gebruikt?

De manieren om AR te gebruiken kunnen variëren van visitekaartjes tot shopping apps. IKEA lanceerde onlangs een app waarmee gebruikers de meubels die ze willen uit de catalogus kunnen kiezen en kunstmatig in hun huis kunnen plaatsen. Dankzij de augmented reality kunnen ze echt zien of de meubels goed zullen staan in hun huis, en of ze zullen passen in de ruimte die ze willen.

Naast de algemene toepassingen voor de bevolking en game-achtige toepassingen, zijn er ook veel industrieën die baat hebben bij de integratie van augmented reality. Sommige productiebedrijven kunnen AR gebruiken om 'digitale tweeling'-replica's van hun machines te maken. Dit bespaart de ingenieurs niet alleen tijd, maar is ook goedkoper omdat het systeem mogelijke toekomstige defecten aan de machines kan opsporen. Een andere industriële toepassing van augmented reality is de gezondheidszorg. Zo kan een 3D-model van het menselijk lichaam studenten in staat stellen ermee te interageren en te leren hoe ze procedures moeten uitvoeren voordat ze die in de echte wereld uitvoeren.
Dus als je verdwaald bent in een onbekende stad of naar een schilderij kijkt waar je meer over wilt weten, zijn er veel apps die je kunnen helpen. Augmented Reality is in zekere zin een extra toevoeging aan de wereld waarin we leven en zien, waardoor ieders realiteit uniek is voor hem en zijn situatie.


Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!