Multicloud - de toekomst voor business

authorpic
Multicloud - de toekomst voor business
Aangezien het voor bedrijven steeds normaler wordt om gebruik te maken van een of andere cloudinfrastructuur, wordt er de laatste jaren steeds meer overgestapt op meervoudige clouddiensten, ook wel de multicloud genoemd.

Wat betekent multicloud?

Voor we ons kunnen verdiepen in de multicloud moet eerst cloud computing worden gedefinieerd. Zoals algemeen is geweten, is cloud computing een dienst waarmee een bedrijf interne of externe data kan opslaan, delen en ermee (samen)werken. Hoewel dit op zich een geweldige manier is om cloud computing in te zetten, is het niet de enige manier, noch is het de meest lucratieve.

Als het gaat om cloud computing en de beschikbare opties, zijn er drie verschillende soorten diensten. Dit is gedeeltelijk waar de multicloud in het spel komt. Waar de ene clouddienst uitblinkt in één ding, kan een andere uitblinken in iets totaal anders. Als een bedrijf cloud computing moet gebruiken voor veel aspecten van hun activiteiten, dan zou het zeer voordelig voor om meer dan één cloud service model te gebruiken.

Data-opslag en communicatie zijn binnen een bedrijfsnetwerk een van meest gebruikte toepassingen van cloud computing. Infrastructure as a service, een ander cloud service model, is een oplossing waarbij een bedrijf IT-infrastructuur huurt, zoals een datacenter, waardoor tijd en kosten worden bespaard. Platform as a service cloud computing wordt met name gebruikt door app- en softwareontwikkelaars omdat het hen de ruimte biedt om hun toepassingen te creëren en te beheren zonder de infrastructuur te hoeven creëren. Een ander gebruik van cloud computing heeft betrekking tot het leveren van software aan bedrijven en particulieren via het internet.

Waarom multicloud-diensten gebruiken?

Als het gaat om cloud computing, zijn er veel voordelen waarom een bedrijf zou willen investeren in deze technologie. Zo kan geprofiteerd worden van snellere, goedkopere en schaalbare middelen in de cloud. Dit zijn misschien zelfs de voornaamste redenen voor bedrijven om te investeren in cloud computing.

Een ander voordeel is het gebruiksgemak bij kleinschalige en eenmalige projecten. Indien een bedrijf een applicatie voor een product wil ontwikkelen, maar het heeft hier geen ervaring mee en niet de nodige infrastructuur, dan kan het huren van cloud-diensten juist die vrijheid bieden om de applicatie snel en in een geschikte omgeving te ontwikkelen. Dit betekent dat bedrijven op aanvraag, IT-infrastructuur en IT-diensten kunnen huren waardoor ze geen geld of middelen hoeven te verspillen aan iets dat ze weinig of nooit meer zullen gebruiken.

Misschien wel de meest voorkomende toepassing en de reden waarom cloud computing de laatste jaren echt van de grond is gekomen, is de bruikbaarheid ervan in verschillende netwerken, mensen en teams. Deze toegang stelt teams, verspreid over de hele wereld, in staat naadloos samen te werken en verbetert in essentie de bedrijfsvoering.

Naast de voornaamste redenen waarom een bedrijf in cloud-diensten zou investeren, zijn er dus ook redenen om in multicloud-diensten te investeren, maar dan met enkele extra voordelen.  

Conclusie

Het is belangrijk te vermelden dat multicloud-diensten niet hetzelfde zijn als hybride cloud-diensten. Waar de hybride cloud meestal verwijst naar het gebruik van private en publieke clouddiensten, kent  de multicloud een dergelijk onderscheid niet en heeft het meer betrekking op het gebruik van afzonderlijke cloud-diensten voor afzonderlijke noden binnen een bedrijf. Elke cloud-dienst heeft zijn sterke en zwakke punten, maar een multicloud-aanpak zal ervoor zorgen dat een bedrijf juist die cloud-diensten kan kiezen die hen over het algemeen de beste service en uitkomst aanbiedt voor hun noden en wensen.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!