Wat zijn de alternatieven voor plastic?

authorpic
Wat zijn de alternatieven voor plastic?
Neem even de tijd om rond te kijken, waar je nu ook bent. Hoeveel dingen in uw omgeving zijn van plastic? Verdubbel dat aantal nu eens.

Plastic zelf heeft zoveel verschillende toepassingen dat je het niet zou geloven. Het zit in je overhemd, je sokken, je handschoenen. Niet alleen op voor de hand liggende plaatsen, maar plastic is zo'n eerste levensbehoefte geworden dat de meeste mensen het niet eens meer opmerken. Wist u dat uw theezakje met een soort plastic is verzegeld? Ik wed van niet.

Het probleem met plastic is de eenvoud ervan. Het bestaat uit lange ketens koolstofmoleculen die zichzelf herhalen tot wat wij polymeren noemen. De afzonderlijke strengen van deze polymeren kunnen samensmelten tot vrijwel elke vorm die je je kunt voorstellen. In het begin van de plasticproductie werd het gemaakt van natuurlijke materialen, maar al snel daarna werd olie de meer gebruikelijke manier om plastic op grote schaal te produceren. Dit is het soort plastic dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Het probleem met modern plastic is dat het pas na honderden jaren wordt afgebroken. Die plastic fles waarmee je moeder je als kleine baby te eten gaf, bestaat nog steeds ergens in het heelal en zal absoluut langer meegaan dan jij.
Dus hoe kunnen we dat veranderen?

Hoe kunnen we een cultuur veranderen die afhankelijk is van plastic? Door dezelfde producten te maken, maar dan zonder plastic. Enkele materiaalvervangers zouden glas, hout en metaal zijn. Deze stoffen zijn, zoals we allemaal weten, recycleerbaar en herbruikbaar. Soms is het echter niet zo eenvoudig als dat. Iemand kan gewoon niet de vloeren in zijn hele huis vervangen omdat zijn tapijt plastic vezels bevat. Sommigen kunnen het zich niet veroorloven kieskeurig te zijn met de kleren die ze kopen. De weg om plastic echt te doen verdwijnen is een langzame en gestage wandeling bergopwaarts. We komen er wel, maar het vergt innovatie en toewijding. Dit gezegd zijnde, zijn er vandaag al heel wat andere alternatieven dan glas, hout en metaal op de markt.

Hier volgen enkele voorbeelden van plastic alternatieven
- Bagasse - de vezel die overblijft nadat sap uit de suikerrietplant is gewonnen. Het heeft vele toepassingen, variërend van de productie van papier tot een soort brandstof. Deze plantaardige vezel kan ook worden gebruikt om biologisch afbreekbare kunststoffen te maken.
- Zetmeel - een natuurlijk polymeer dat kan worden gebruikt om veel materialen te maken. Hoewel het nooit zo sterk zal zijn als plastic, kan het aan plasticmengsels worden toegevoegd om het eindresultaat biologisch afbreekbaarder te maken.
- Cellulose - ethylcellulose wordt gemaakt van houtpulp of katoenpluis en wordt gebruikt om films of plastic voor elektrische apparaten te maken.
- Lignine - ook bekend als boomlijm, deze stof werkt op vergelijkbare wijze als cellulose en kan kneedbaar plastic maken.
- Druivenafval - het materiaal, zoals pitten en schil, dat overblijft na de productie van wijn. Hiervan kunnen leerachtige producten worden gemaakt die het plastic kunnen vervangen dat wordt gebruikt om kunstlederen kleding te maken.
- Melkeiwit - de suiker in melk wordt caseïne genoemd en kan worden gemengd met een silicaatklei om een polystyreenachtig eindproduct te maken dat biologisch afbreekbaar is.
Nu de olievoorraden voortdurend slinken en er steeds meer afval wordt gestort, is de ontwikkeling van herbruikbare plastic alternatieven niet alleen een lucratieve zakelijke kans, maar ook een absolute noodzaak om het schadelijke effect op het milieu te beperken.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!