Slimme oplossingen voor het herstel van koraalriffen

authorpic
Slimme oplossingen voor het herstel van koraalriffen
De hele wereld heeft gehoord over klimaatverandering en opwarming van de aarde. We weten allemaal welke gevolgen de moderne manier van leven heeft gehad op de planeet en welke rol de mens heeft gespeeld in de langzame achteruitgang van de gezondheid van de aarde. Maar een deel van de planeet waarover minder bekend is en dat zelden in het nieuws komt, is de gezondheid van koraalriffen. De koraalriffen van de wereld zijn in gevaar en nemen al jaren af door de verschillende effecten van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Naast de gevolgen van de opwarming van de aarde hebben ook de visserijpraktijken en de achteruitgang van de waterkwaliteit een enorm negatief effect gehad op de koraalriffen in de wereld.

Een UNESCO-studie uit 2017 voorspelde dat de meeste koraalriffen in de wereld over minder dan 30 jaar niet meer zullen bestaan. De studie voorspelde ook dat als het menselijk gedrag zowel op als naast het land niet drastisch verandert, er tegen 2100 geen koraalriffen meer zullen zijn in de wereld. Deze statistieken zijn bijzonder verontrustend wanneer men bedenkt hoe belangrijk koraalriffen zijn voor de diversiteit en de gezondheid van de oceanen en zeeën. Deze gezondheid heeft op haar beurt een effect op de gezondheid van het land. Het belangrijkste om te beseffen is dat één ding dat verandert, een effect heeft op andere dingen die niet noodzakelijk met elkaar in verband staan. Het hele ecosysteem van de wereld is afhankelijk van alle dingen die in harmonie samenwerken. Zodra één radertje van de machine uitvalt, heeft dat potentieel nefaste gevolgen voor de overige onderdelen van het systeem.

Waarom is het belangrijk om koraalriffen te herstellen

Het belang van koraalriffen is niet altijd gemakkelijk op te merken. Dat komt omdat dit iets is dat niet vaak in het nieuws komt. We kennen en begrijpen allemaal de gevolgen van het kappen van het Amazonewoud. De koraalriffen zijn, in zekere zin, het regenwoud van de oceanen. Dit betekent dat de gezondheid van koraalriffen rechtstreeks van invloed is op alles eromheen, van de gezondheid van de zeeën tot de gezondheid van het land en de landen die afhankelijk zijn van een gezond zeeleven.

Hoe AI koraalriffen kan herstellen

Er zijn veel verschillende benaderingen om koraalriffen te redden in ontwikkeling. Eén technologie maakt gebruik van microfragmentatie en versmelting om de koraalriffen te helpen hergroeien. Een andere technologie is een onderwaterdrone die babykoralen helpt herkoloniseren en groeien. De LarvalBot verzamelt en verplaatst de koraalriffen wanneer ze groeien, zodat ze de zee opnieuw kunnen bevolken.

Een andere methode om koraalriffen te herstellen is het gebruik van AI-technologieën. Bedrijven Intel en Accenture hebben gewerkt aan een project dat koraalriffen in de Filipijnen monitort en herstelt. Het project is in 2019 van start gegaan en heeft 40.000 beelden van de koraalriffen verzameld om de gezondheid ervan te bepalen. Deze beelden zijn afkomstig van een kunstmatig koraalrif dat in zee is geplant en gegevens verzamelt over de status van de koraalriffen en de verschillende vissen eromheen. Aan de hand van deze gegevens kunnen onderzoekers dan zien wat er moet worden gedaan om de koraalriffen te herstellen en te beschermen.

Gevolgen voor de toekomst

Tegenwoordig is het belang van gegevens en inzicht vaak groter dan dat van andere technologieën. Wij leven in een digitale wereld, en dat betekent dat gegevens vaak de oplossing zijn voor hedendaagse problemen. De verzamelde gegevens over koraalriffen moeten helpen om de effecten van de klimaatverandering in het oog te houden, zodat veranderingen kunnen worden aangebracht om de koraalriffen te beschermen voordat er echte en blijvende schade wordt waargenomen. Eén ding is zeker, en dat is het belang van het redden van de koraalriffen en de mariene diversiteit van onze planeet.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!