Neuralink - de toekomst van menselijke intelligentie?

authorpic
Neuralink - de toekomst van menselijke intelligentie?
Bent u ooit iets belangrijks vergeten, of weet u dat u zich een herinnering gewoon niet meer volledig kunt herinneren? Hebt u zich ooit iets anders herinnerd dan anderen met datzelfde geheugen en u afgevraagd welke versie de juiste is? Of beter nog, hebt u ooit willen communiceren zonder taal en spraak? Dit is slechts een fractie van de mogelijke toepassingen die Elon's Musk's Neuralink zou kunnen doen. De technologie, die hij in de volksmond een 'fitbit voor je hersenen' noemt, is al sinds 2016 in ontwikkeling en toont het potentieel om de manier waarop we met de wereld om ons heen omgaan te veranderen.

Het idee achter de Neuralink is dat het apparaat in staat zal zijn de neuronale activiteit nauwkeurig te lezen en vervolgens op basis van deze gegevens kan handelen. Dit betekent dat een persoon die formeel verlamd is, in theorie zijn ledematen weer kan gebruiken. Ook andere problemen, zoals blindheid of doofheid, kunnen worden verholpen. In essentie is een Neuralink een zeer kleine hersen-machine-interface die zonder problemen een overvloed aan gegevens kan verwerken. Het is ontworpen als een manier voor mensen om de manier waarop onze hersenen werken beter te begrijpen en uiteindelijk deze gegevens te gebruiken om het welzijn te verbeteren.

Hoe werkt Neuralink precies?

Stel je alle sensoren voor die beschikbaar zijn in slimme apparaten, hartslagdetectie, temperatuurdetectie en meer, maar dan voor je hersenen. In wezen is een Neuralink een wearable voor de hersenen die in staat zal zijn om uw gezondheid te monitoren en u te waarschuwen voor mogelijke problemen. Maar er is meer aan de hand dan dat, veel meer. Stel je voor dat je telefoon volledig verbonden is met je hersenen. Directe toegang tot herinneringen die ooit verloren gingen, wat vooral interessant is voor mensen die lijden aan geheugenverlies. Andere toepassingen zijn het wegnemen van depressies en angsten, verslavend gedrag kan worden uitgeroeid en nog veel meer.

Elon voorziet dat het kan worden ingebracht in een zakje ter grootte van een muntstuk in de schedel. De procedure duurt ongeveer een uur en wordt uitgevoerd door robots. Ze maken een stukje van de schedel open, plaatsen de elektroden in dat zakje en lijmen het daarna weer aan elkaar. Het apparaat zelf ziet eruit als een muntstuk van 1 euro met kleine draadjes die er uit komen. De draadjes zijn de elektronen die in de hersenen zullen worden ingebracht en neuronen kunnen registreren terwijl ze vuren. Tot dusver zijn de apparaten getest op varkens in een laboratorium en zij zijn opmerkelijk nauwkeurig gebleken in het voorspellen van de bewegingen van de varkens. De apparaten lijken veilig te zijn voor de dieren en hebben veelbelovende resultaten opgeleverd.

Wat staat ons voor de toekomst te wachten?

Naar verluidt is Elon Musk van plan om met deze apparaten mensen te helpen meer op AI-machines te gaan lijken en het beste van beide werelden te benutten. Het Neuralink implantaat zal naar verwachting een soort digitale coating boven de hersenen worden en kan fungeren als een soort verbinding tussen de menselijke hersencapaciteiten en die van AI-machines. Aangenomen wordt dat een van de belangrijkste redenen achter de innovatie is om de potentiële macht en totale controle die Kunstmatige Intelligentie op een dag zou kunnen hebben, af te weren. De Neuralink zal een manier zijn voor de mens om gelijke tred te houden met de steeds toenemende intelligentie van de digitale wereld, zodat we niet achterop raken.

Het grootste probleem waarmee deze technologie wordt geconfronteerd, is het kleine aantal neuronen waartoe zij daadwerkelijk toegang heeft en dat zij kan controleren. Met meer dan 100 miljard neuronen in de hersenen heeft de Neuralink nog een lange weg te gaan voordat hij ook maar in de buurt kan komen van het kunstmatig stimuleren van neuronen, laat staan dat hij kan begrijpen hoe neuronen werken.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!