Nanotechnologie - de toekomst van geneeskunde en communicatie

Nanotechnologie - de toekomst van geneeskunde en communicatie
Onderzoek naar nanotechnologie heeft de afgelopen een sterke groei gekend en kan binnenkort worden toegepast in medische- en communicatieapparatuur om het leven van miljoenen mensen te verbeteren.

Wat is nanotechnologie?

Nanotechnologie kan eenvoudig worden omschreven als minuscule technologie, ofwel technologie die op nauwelijks waarneembare afmetingen werkt. Het woord nano komt van het oude Griekse woord nanos dat dwerg betekent. Het huidige gebruik ervan heeft niets te maken met zeer kleine wezentjes, maar heeft betrekking op structuren die extreem klein zijn. Deze nanostructuren kunnen veel verschillende toepassingen hebben en kunnen worden toegepast in veel verschillende technologieën. In een notendop, alles met het voorvoegsel nano is iets dat extreem klein is. Dus nanoplankton is minuscuul plankton. Nanotechnologie is technologie die minuscuul is.

Nanotechnologie verwijst naar de technologie en wetenschappelijke engineering op nanoschaal. Alle technologie, producten en engineering die zich in nanodimensies bevinden, worden tot de nanotechnologie gerekend. Deze categorie kan materialen omvatten die worden ontwikkeld, producten die worden ontworpen, structuren die gebruik maken van de technologie en apparaten die gebruik maken van nanometers. Het interessante van nanotechnologie is dat het de deuren opent naar veel nieuwe manieren om moleculen te ontwikkelen en te gebruiken die normaal gesproken niet zouden kunnen worden gewijzigd. Dit is te zien aan de manier waarop nanotechnologie-apparatuur kan worden gebruikt voor moleculen in voedsel en zelfs het menselijk lichaam.

Waar kan nanotechnologie voor worden gebruikt?

Nanotechnologie kan voor verschillende dingen worden gebruikt. Het houdt zich vooral bezig met een revolutie op de technologiemarkt, maar kan ook vele sectoren verbeteren, zoals voedselveiligheid, geneeskunde, milieuwetenschap en zelfs transport. Het meest innovatieve gebruik van nanotechnologie is ongetwijfeld de manier waarop de technologie de structuur van materialen op zeer kleine schaal kan veranderen. Hierdoor kan de technologie in wezen de structuur van materialen veranderen door ze sterker, lichter en duurzamer te maken. Dit is met name van belang wanneer het gaat om communicatie waarbij de technologie de elektrische geleiding kan verbeteren en de snelheid waarmee gegevens worden overgedragen effectief kan verhogen.

Op medisch domein kan nanotechnologie effectief gebruikt worden om geneesmiddelen op preciezere plaatsen in het menselijk lichaam toe te dienen. Het kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat micro-implantaten minder kans lopen door het lichaam te worden afgestoten. Nanotechnologie die op nanoschaal werkt, kan celtargeting mogelijk maken, waardoor behandelingen met medicatie kunnen worden verbeterd. Bovendien kan nanotechnologie in medische apparatuur met succes helpen bij de diagnose en behandeling van vele kwalen met implanteerbare sensoren die ziektesymptomen kunnen vaststellen. Zelfs de bloedsuikerspiegel zou gecontroleerd kunnen worden bij diabetici.  

De implicaties van nanotechnologie

Nanotechnologie zal het wetenschappelijke landschap in de komende jaren zeker veranderen. De verschillende disciplines en markten waar de technologie kan worden toegepast, veranderen voortdurend. Het gebruik van deze technologie zal de manier waarop we het wetenschappelijke veld zien, sterk verbeteren en veranderen. Maar het is nog geen geverifieerde technologie en er moet nog grondig onderzoek worden verricht naar de effecten die de technologie op het menselijk lichaam zou kunnen hebben, wat vooral belangrijk is wanneer we denken aan menselijke implantaten en medische hulpmiddelen.  

Conclusie

Het is zeker mogelijk dat we, op een dag in de niet al te verre toekomst, mensen zullen zien rondlopen met nanotechnologie gïmplanteerd onder hun huid. Het is zeker niet uitgesloten dat dit een technologie is die verreikende voordelen heeft en ongetwijfeld het wetenschappelijke landschap op grote schaal zal veranderen met als gevolg dat het leven van velen zal verbeteren.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!