Hoe AI de maritieme industrie vooruit helpt

authorpic
Hoe AI de maritieme industrie vooruit helpt
AI in het bedrijfsleven neemt toe en de maritieme industrie begint de voordelen ervan te zien nu meer bedrijven AI-technologieën in hun processen beginnen te implementeren.

AI in het bedrijfsleven

De afgelopen jaren hebben kunstmatige intelligentie en aanverwante technologieën een vooraanstaande plaats ingenomen in veel bedrijfsstrategieën, ongeacht de bedrijfstak. De reden hiervoor is dat hoe meer bedrijven deze technologieën implementeren, hoe groter de kloof wordt tussen bedrijven die het goed doen en bedrijven die achterblijven. Dit is niet anders voor de maritieme industrie. Hoewel AI voor veel bedrijven nog steeds een toekomstige ontwikkeling is, implementeren veel bedrijven deze technologieën al om aan de top van hun kunnen te blijven. De wereld wordt steeds afhankelijker van gegevensinzichten en daarom is de integratie van AI-technologieën van het grootste belang. Deze technologieën kunnen worden gebruikt in bijna elke marktsector en industrie, ongeacht de grootte of het bedrijfsaspect, de sleutel is om de juiste tools op het juiste moment te implementeren om concurrerend te blijven en de technologie vooruit te stuwen. 

Hoewel de toepassing van AI over de hele linie toeneemt, lopen de mogelijkheden van deze technologieën uiteen. Waar sommige bedrijven gebruikmaken van voorspellende analyses en die gegevens gebruiken voor marketing, verzamelen andere bedrijven gegevens over gebieden die mogelijk geen groei vertonen. Dit geldt voor de scheepvaartindustrie, waar veel schepen AI-technologie gebruiken om hun schepen veilig te houden en ervoor te zorgen dat werknemers niet in gevaar komen. 

De maritieme industrie

Of het nu gaat om scheepvaart of visserij, de maritieme industrie is groot en vaak zeer niche in de bedrijfspraktijken die bedrijven volgen. Dit wil niet zeggen dat AI hier geen plaats heeft, maar eerder dat individuele schepen en bedrijven zullen kiezen voor verschillende mogelijkheden voor hun schepen en werknemers. Elk maritiem vaartuig zal een taak hebben, en er zullen bepaalde soorten AI-technologieën zijn die op bepaalde gebieden nuttiger zullen zijn dan op andere. Wanneer de maritieme industrie dus AI-technologieën implementeert, is dit vaak uniek voor dat specifieke schip en/of bedrijf dat de technologie integreert. 

Voorbeelden van AI in de maritieme industrie

Gezondheid en veiligheid zijn een zorg voor alle bedrijven, maar nog meer van vitaal belang als het gaat om schepen en de maritieme industrie. Veel schepen bestaan uit kleine smalle gangen en kamers die geïsoleerd kunnen zijn van de rest van de scheepsruimten. Dit vormt een risico voor de werknemers die in deze ruimtes werken, want als er iets met hen zou gebeuren, zou het lang duren voordat er hulp komt, of zelfs maar bekend is dat er een probleem is. Daarom spelen AI-technologieën zoals wearables, sensoren en gegevensverzameling een vitale rol bij de veiligheid van het personeel aan boord van schepen. 

Het brandstofverbruik is ook een punt van zorg voor de scheepvaartindustrie, aangezien steeds meer mensen milieubewust worden. Hoewel er een maximum is gesteld aan de snelheid die een vaartuig mag varen om het brandstofverbruik te verminderen, zouden gegevens en analyse krachtiger kunnen blijken te zijn om het brandstofverbruik te verminderen, omdat daarmee de route kan worden bepaald waarvoor de minste brandstof nodig is.  

Het vermogen tot beeldherkenning speelt een vitale rol in de veiligheid van de schepen en de werknemers aan boord, in die zin dat het sneller dan een mens botsingen op zee kan opsporen en bepalen hoe deze kunnen worden vermeden. 

Toekomstvoorspellingen 

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe AI de manier waarop de maritieme industrie werkt, kan vormgeven en veranderen, en de toekomstige mogelijkheden moeten nog worden ontdekt. Eén ding is zeker, AI en de toepassingen ervan zijn iets waar we niet omheen kunnen.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!