Chatbots - uw virtuele assistent

authorpic
Chatbots - uw virtuele assistent
Kent u dat kleine vakje aan de zijkant of de onderkant van een website dat verschijnt, schijnbaar uit het niets? Het heeft meestal een mooie foto van een behulpzaam uitziend mens, en een zorgvuldig uitgetypte boodschap. Iets in de trant van, hoe kan ik u vandaag helpen?

Die onschuldige foto en zin zou wel eens Kunstmatige Intelligentie kunnen zijn.

Een chatbot, of talkbot of iets van die strekking, is een algoritme dat is ontworpen om op een mens te lijken. Het beantwoordt eenvoudige vragen op een website of voert zelfs gesprekken, afhankelijk van de programmering natuurlijk. Voordat je in het konijnenhol van teleurstelling belandt omdat de chatbot die je met een serieuze vraag hielp eigenlijk een computerprogramma was, zal ik je laten zien hoe behulpzaam chatbots eigenlijk zijn.

Chatbots zijn er in verschillende vormen, sommige zijn geprogrammeerd met vooraf gemaakte antwoorden, andere pikken trefwoorden op om te reageren en sommige gebruiken zelfs Machine Learning (ML) om zich aan te passen aan bepaalde gespreksprikkels. Ze kunnen worden gebruikt in sociale berichtgeving, op websites en in tekstberichten. Deze kleine helpers gaan veel verder dan uw automatische 'out of office' e-mail. Ze kunnen bedrijven tijd besparen door efficiënt te reageren op vragen van klanten. In het huidige klimaat blijkt uit onderzoek dat mensen bedrijven liever berichten sturen dan bellen. Het gebruik van chatbots is dus een win-win voor bedrijven en klanten.

Waarom zijn chatbots belangrijk?

Een chatbot is meer dan een algoritme dat met klanten chat. Ze kunnen worden gebruikt om de marketingstrategie van een bedrijf te verbeteren en aanbevelingen en aanbiedingen te doen. Ze kunnen ook bedrijfsprocessen opvolgen. Door informatie op te nemen over typische verzoeken of vragen van klanten, kan een chatbot gegevens verzamelen om bepaalde delen van een bedrijf die niet werken aan het licht te brengen. Een voorbeeld hiervan is wanneer een chatbot merkt dat veel klanten in hetzelfde gebied dezelfde vraag stellen over levertijden. Deze informatie kan het bedrijf helpen om de levering in dat gebied te stroomlijnen, zodat de tijden beter zijn voor de klanten.

Met chatbots kunnen bedrijven ook de indruk wekken 24/7 beschikbaar te zijn. Dit betekent dat ze meer kans hebben om klanten in verschillende tijdzones te bereiken. Dit verhoogt de betrokkenheid tussen klant en bedrijf en zorgt ervoor dat de klant zich meer openstelt voor het bedrijf. Bovenal sluiten chatbots aan bij de manier waarop klanten graag online zaken doen en geven ze bedrijven meer tijd en geld om te investeren in andere belangrijke aspecten van hun bedrijfsprocessen.

Net zo goed als chatbots perfect zijn voor bedrijven, helpen ze ook de gemiddelde persoon. Virtuele assistenten zoals Siri en Alexa zijn ook een soort chatbot. Zij reageren op verbale communicatie van de gebruiker en geven relevante informatie door. In dit tijdperk van voortdurende beweging lijkt het gebruik van chatbots en kunstmatige intelligentie van invloed te zijn op veel aspecten van de dagelijkse activiteiten van mensen.

Een van de interessantere toepassingen van chatbots is te vinden in de gezondheidszorg. Het Russische technologiebedrijf Endurance introduceerde een 'companion chatbot'. Het idee van deze chatbot is om een metgezel te zijn voor personen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. De chatbot kan met de senioren chatten over algemene onderwerpen zoals het weer en sport.

Door gebruik te maken van chatbots lijkt het erop dat iedereen, van de oudere burger tot de jonge reiziger en de bedrijfseigenaar, ervan kan profiteren. In een wereld die steeds dichter bij onderling verbonden relaties komt, lijken chatbots een cruciaal onderdeel van de puzzel te zijn. Waarom zou je een chatbot niet eens vragen wat hij daarvan vindt?

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!