Biomedische techniek

authorpic
Biomedische techniek
Biomedische engineering is het gebied waar geneeskunde en engineering samenkomen om nieuwe stappen te zetten op het gebied van medische innovatie.

Eenvoudig gezegd is dit waar engineering principes nieuwe ontwerpconcepten en ideeën kunnen toepassen in een medische setting. Zaken als nieuwe medische hulpmiddelen en de biologische processen van het lichaam in een engineeringstructuur kunnen medische innovatie verenigen en aanjagen. Binnen deze nieuwe specialisatie biomedische engineering zijn er veel verschillende toepassingen die variëren van nieuwe medische hulpmiddelen, biocompatibele prothesen, regeneratieve weefselgroei en therapeutische medicijnen.

Deze combinatie van techniek en biologie heeft een revolutie teweeggebracht in de medische gezondheidszorg. Hoewel biomedische techniek al langer bestaat dan de meeste mensen beseffen. Zelfs schijnbaar eenvoudige gezondheidshulpmiddelen zoals wandelstokken en rolstoelen kunnen worden geclassificeerd als biomedische techniek. Deze hulpmiddelen helpen mensen bij het genezingsproces en zijn belangrijke factoren die mede vorm hebben gegeven aan de moderne versie van biomedische techniek die we nu zo vaak zien. De ontwikkeling van engineering op medisch niveau kan nu nieuwe technologische normen bereiken, aangezien de benodigde materialen en creativiteit toegankelijker zijn.

Tegenwoordig maken nieuwe ondersteunende technologieën en de voortdurende toename van het aantal mensen dat een hogere leeftijd bereikt, het beroep nog waardevoller. Met een vergrijzende bevolking en een wereldwijde aanname om ouder te worden, kunnen ontwikkelingen in de biomedische technologie onze aangeboren behoefte om in optimale gezondheid te blijven - ook op oudere leeftijd - beïnvloeden en zelfs aanmoedigen.

Hier volgen enkele voorbeelden van biomedische techniek in de praktijk:
- Prothetische ledematen zoals armen en handen. Een opmerkelijk voorbeeld van een kunstmatige ledemaat is het houten been, dat vaak wordt afgebeeld in oude piratenfilms. Hoewel deze enigszins overdreven lijken, heeft de essentie van het idee een levensechte oorsprong. In het begin van de 16e eeuw vond de Franse militaire arts Ambroise Paré een mechanische hand uit die scharnieren had om beweging mogelijk te maken. Snel vooruitspoelen naar het heden, biomedische techniek maakt computerprogrammering mogelijk om de hand te laten bewegen volgens de behoeften en wensen van de drager.
- Medische robotica. Complexe operaties kunnen iets eenvoudiger worden gemaakt door het gebruik van robots. Robotondersteunde chirurgie betekent dat operaties die anders onmogelijk of potentieel gevaarlijk zouden zijn, nu toch kunnen worden uitgevoerd. Sommige levensreddende operaties die op zeer kleine schaal moeten worden uitgevoerd, kunnen door het gebruik van robots gemakkelijker worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is de DaVinci-robot. Het DaVinci-chirurgisch systeem maakt gebruik van minuscule mechanische armen die door een chirurg kunnen worden gemanipuleerd met behulp van 3D-beeldvorming. Dit soort technologie kan operaties veel nauwkeuriger maken en de veiligheid van sommige procedures vergroten.
- Nieuwe medische innovaties. In dit geval zouden biomedische ingenieurs zich richten op de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen in de farmaceutische industrie die de manier kunnen veranderen waarop geneesmiddelen worden ontwikkeld, toegediend en zelfs vervaardigd. Een actueel voorbeeld van biomedische farmaceutische engineering is de ontwikkeling van antibiotica die doeltreffender zijn tegen de alsmaar groeiende hoeveelheid antibiotica-resistente bacteriën. Een ander voorbeeld is de manier waarop dergelijke geneesmiddelen worden toegediend om een zo doeltreffend mogelijk resultaat te bereiken.
In deze steeds groeiende behoefte aan verbetering van onze levenskwaliteit kan worden voorzien door middel van biomedische engineering. Het is een natuurlijke ontwikkeling geworden die gelijke tred houdt met de technologische ontwikkelingen en de natuurlijke menselijke nieuwsgierigheid om ons lichaam te genezen.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!