Autonome auto's - een korte gids

authorpic
Autonome auto's - een korte gids
Autonome auto's, soms ook wel bestuurdersloze auto's genoemd, zijn voertuigen waarin verschillende technologieën worden gecombineerd om de auto's in staat te stellen hun omgeving te "zien".

Om de auto's in staat te stellen hun omgeving te zien, zijn zij uitgerust met computer vision, GPS en laserradarsystemen. Deze lichtdetectie- en afstandsbepalingssystemen staan bekend als LIDAR en werken samen met sensoren van de traagheidsmeeteenheid (IMU) om de auto en zijn omgeving te lokaliseren. Deze sensoren werken samen om alles rondom de auto te zien en ervoor te zorgen dat er geen botsingen plaatsvinden. De verzamelde informatie wordt vervolgens geïntegreerd in een deep learning-algoritme dat voortdurend draait en wordt bijgewerkt. Dankzij dit algoritme en 'zelfleren' kunnen de auto's routes en de veranderende omgeving om hen heen voortdurend bijwerken.

Veiligheidsproblemen

Sommige mensen maken zich zorgen over de veiligheid omdat er geen menselijke inbreng in de auto's is. Dit is een grote zorg als mensen denken aan de mogelijkheid dat de software van de auto wordt gehackt. Wat zou er gebeuren als een autonome auto zou worden gehackt, zou hij te redden zijn? Niemand weet het antwoord op deze vraag op dit moment, en we zullen het pas weten als bestuurderloze auto's de norm worden. Eerlijk gezegd heeft alle technologie, of ze nu nieuw of oud is, altijd het potentieel om gehackt of misbruikt te worden. Aangezien dit niets nieuws is, zullen alle fabrikanten dit in gedachten houden en speciale veiligheidsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de auto's beschermd zijn tegen mogelijke hacks of virussen.

Hoewel de gedachte van bestuurderloze auto's iets uit een science fiction film lijkt, is een deel van de technologie erachter niet zo nieuw. Sinds 2003 wordt in veel automerken de technologie voor het vermijden van botsingen toegepast. Dit systeem oefent extra druk uit op de remmen wanneer de auto te snel op een obstakel afrijdt. Een andere technologie is parkeersensoren achteraan, deze kleine camera's lijken tegenwoordig gemeengoed te zijn in auto's, en ze zullen ook een grote rol spelen in autonome auto's van de toekomst. Dus ook al lijken auto's zonder bestuurder iets uit een science fiction toekomst die we nooit zullen meemaken, er worden wel degelijk stappen gezet in de richting van deze technologie.

Wie loopt er voorop met autonome auto's?

Veel concurrerende grote autobedrijven werken al vele jaren aan de aanpassing van bestuurderloze auto's. Sommige bedrijven, zoals Google, hebben ook stappen in deze richting gezet. Google is om te beginnen al begonnen met het testen van een bestuurderloze auto waar ze de afgelopen tien jaar aan hebben gewerkt. Deze auto heet Waymo en is getest als taxidienst in phoenix. Andere bedrijven, zoals Tesla, hebben ook gewerkt aan technologie voor bestuurderloze auto's en hebben hun eerste model in 2018 gelanceerd. Tesla rolde zijn eerste automatische pilootfuncties al in 2015 uit, en nu bouwt hun nieuwe technologie daarop voort. Het heet enhanced autopilot en laat de auto's rijden zonder menselijke inbreng.

Het goede en het slechte

Zoals met alle nieuwe ontwikkelingen op technologisch gebied zullen er altijd goede en slechte kanten aan zitten. Een opmerkelijk nadeel van bestuurderloze auto's is de mogelijkheid om openbaar vervoer zoals treinen en bussen overbodig te maken, aangezien mensen op dezelfde manier zullen kunnen reizen, maar zonder de inmenging van vreemden. Hierdoor zal het verkeer ongetwijfeld veel meer vastlopen en uiteindelijk meer vervuiling veroorzaken. Aan de andere kant is een positieve kant van dit alles dat het openbaar vervoer kan worden geautomatiseerd, waardoor meer mensen beschikbaar komen voor andere soorten banen.

Om een lang verhaal kort te maken: autonome auto's zijn niet iets uit een verhaal, ze zijn werkelijkheid en komen naar een stad bij u in de buurt.


Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!