Private cloud basics

authorpic
Private cloud basics
Binnen de context van cloudcomputing zijn er veel verschillende soorten cloudmodellen waar een bedrijf uit kan kiezen, een voorbeeld van zulke keuze is private cloud computing. Dit type cloud biedt veel voordelen en toepassingen die bedrijven in hun organisatie kunnen implementeren.

Wat houdt het juist in?

Een private cloud is precies wat de naam doet vermoeden, een private cloud computing-model. Dit betekent dat het meestal binnen een organisatie wordt gebruikt en dat niemand buiten dat bedrijf toegang heeft tot de cloudinfrastructuur of deze kan gebruiken. Hoewel de meeste private clouds worden gehost en opgeslagen in de eigen servers van de datacenters van een organisatie, kunnen ze ook door derden worden opgeslagen. Onafhankelijk van waar de cloud wordt gehost en de gegevens worden opgeslagen, heeft de primaire eigenaar van het private cloudmodel er steeds de volledige controle over. Dit omvat al het onderhoud zoals updates, upgrades en softwarebeheer.

Hoe werkt het?

Private clouds zijn alleen toegankelijk voor de organisatie die eigenaar is van de cloudinfrastructuur. Dit betekent dat het model volledig uniek kan worden aangepast aan de voorkeuren van elke gebruiker. De software kan eenvoudig worden aangepast aan de individuele behoeften van het bedrijf dat het private cloud-model gebruikt. Door de omgeving niet te delen met andere bedrijven of mensen, wordt aangenomen dat de beveiliging veel robuuster is in de private cloud-architectuur, wat betekent dat organisaties met zeer specifieke en vertrouwelijke gegevens meer geschikt zijn voor private cloud-implementatie.

Opties

Net als bij andere cloudopties kunnen private clouds op verschillende manieren worden gehost en beheerd. Virtual private clouds draaien op openbare cloudinfrastructuur, maar zijn nog steeds gescheiden van de andere netwerken in het datacenter. Een gehoste private cloud staat geheel los van andere organisaties, wat betekent dat deze private cloud wordt gehost op een server die wordt beheerd door en gebruikt door één organisatie. Beheerde privécloudmodellen zijn vergelijkbaar met gehoste privéclouds, maar worden beheerd door de serviceproviders en niet door de organisatie zelf.

Pro’s en contra’s

Veel mensen zijn het erover eens dat een private cloud-model veiliger is dan een public cloud-model, maar dit blijft alleen gelden zolang de organisatie op de hoogte blijft van beveiliging door middel van updates en bescherming. Daarnaast is een ander voordeel van het gebruik van private cloud-modellen dat resources niet hoeven te worden gedeeld, dit geeft organisaties veel meer controle over hun computerbehoeften en direct beheer van de architectuur. Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde complexiteiten bij de implementatie van private cloud-modellen, wat betekent dat een organisatie toegang nodig heeft tot een interne IT-specialist of team om de private cloud te beheren en uit te voeren.

Conclusie

Over het algemeen wordt het gebruik van cloud computing een natuurlijk en enigszins noodzakelijk onderdeel van elk bedrijf of organisatie in het digitale tijdperk. Dat betekent dat hoe meer een organisatie weet over dergelijke technologie, hoe beter deze geschikt zal zijn voor de toekomst van het bedrijfsleven. Inzicht in private clouds en de verschillende aspecten van digitalisering is iets waar veel ondernemers onvermijdelijk naar zullen moeten kijken. Naast privéclouds, zijn er nog veel andere opties binnen het cloudrijk die ook gunstig kunnen.

Nieuwe blogposts

Read more

Een gratis subsidie scan!

Weet u niet zeker of u in aanmerking komt voor subsidies? Laat het ons voor u uitzoeken!